Poletna vročina je idealen razlog za ohlajanje v vodi, tako za ljudi, kot tudi za živali. Plavanje pa vašemu psu koristi v več pogledih, ne le kot ohladitev.

»Plavanje ima podobne prednosti za pse, kot za ljudi« pojasni Dr. Stephanie Liff, DVM, sodelavka na Brooklyn Cares Veterinary Clinic v New Yorku. »Je oblika rekreacije brez škodljivih vplivov, ki še posebej pomaga psihično šibkim psom ter ortopedskim in nevrološkim bolnikom, da brez pretirane obremenitve sklepov, okrepijo mišice in kurijo kalorije.«

Plavanje je torej odlična aktivnost, ki vašega psa ščiti pred pregrevanjem in mu hkrati omogoča svobodno gibanje. Aktivnost je dobrodošla sprememba še posebej za tiste kužke, ki so sicer med gibanjem večino časa pripeti na povodec. »Mislim, da je zabava največja korist«, pravi dr. Liff. »Večina psov plavanje obožuje.«

Varno v vodo

Nekateri kužki med plavanjem pijejo vodo – veliko nje. Problem nastane v morju, kjer lahko pride do zastrupitve s soljo. Pojav lahko preprečite tako, da kužku omejite plavanje v morju in mu zagotovite dovolj sveže pitne vode pred in po brezskrbnem čofotanju v slani vodi.

Če kuža plava v bazenu, bodite pozorni, da po končanem plavanju najde izhod iz bazena. Ko kroži in ne more na suho, se lahko prekomerno utrudi in prestraši. Po dnevni dozi kopanja, kužka ne pozabite sprati s čisto vodo. Klor lahko namreč razbarva dlako vašega kosmatinčka.

Če je vaš kuža zadržan, ko pride do plavanja, ga nikar ne vrzite v vodo z mislijo, da si bo na ta način sam zaželel skakanja in čofotanja. Bodite potrpežljivi. Večina živali se navadi in uživa v plavanju, če imajo priložnost, da se ob tem počutijo udobno. Pustite kužku, da sam presodi, kdaj in ali sploh je dovolj siguren, da zaplava.