Vedno več ljudi me sprašuje, kako na naraven način zaščititi svojega psa pred klopi. Namreč pogosto se zgodi, da ima žival reakcijo na komercialne preparate, kateri so namenjeni odganjanju klopov. In ker se vsi bojimo borelioze in ostalih s klopi prenosljivih bolezni, si na tak ali drugačen način želimo zmanjšati število prisesanih klopov na sebi in svojih bližnjih.

Zato vam predstavljam enega od načinov, kako pripraviti naravni repelent proti malim nadlogam.

Recept, ki sem ga našla, je res enostaven in hiter za pripravo. Potrebujete nekaj eteričnih olj, destilirano vodo ter snov, ki bo zmešala vodo z oljem. Vse sestavine zmešate v stekleni pršilki.

In sicer v stekleničko najprej nalijete emulgator. V ta namen lahko uporabite žlico vodke ali nekaj kapljic kisa. Dodate skupno cca 40 kapljic naravnih eteričnih olj geranije, citronele in nageljnovih žbic. Torej cca 14 kapljic vsakega eteričnega olja. Na koncu dodate še 1/3 skodelice destilirane vode. Zaprete stekleničko s pršilko in stresate, da se sestavine premešajo.

Pršilo lahko nanesete na obleko, na kožo, na kužka, mucka, konja, primerno je tudi za otroke.

Opozorilo: eterična olja je pred nanosom na kožo potrebno razredčiti, zato jih zmešamo z destilirano vodo.

Zakaj ravno ta eterična olja?

Znanstvena študija v Ameriki iz leta 2013 je pokazala veliko učinkovitost eteričnega olja geranije pri odganjanju različnih vrst klopov. Več o študiji si lahko preberete v tem akademskem članku.

Švedska znanstvena študija iz leta 2005 je pokazala učinkovitost snovi, ki se nahajajo v eteričnih oljih gerenije, citronele in nageljnovih žbic, pri odganjanju klopa vrste Ixodes ricinus, katera je najpogostejša vrsta klopov pri nas. Več o študiji na tej povezavi.

Upam, da vam bo ta informacija koristila in boste bolj brezskrbno uživali v aktivnostih v naravi.