Mačke urinirajo tudi kot znak označevanja teritorija. Potrebo po markiranju jim lahko zmanjšamo z zagotovitvijo atraktivnega mačjega stranišča. Želimo si, da se muca ob uporabi stranišča dobro počuti.

Mačke se nagonsko izogibajo neprijetnim stvarem. To je lahko tudi umazano mačje stranišče.

Tu so štiri osnovne stvari, na katere moramo pomisliti, ko pripravljamo mačje stranišče:

  1. čistoča,
  2. oblika in velikost,
  3. mačji pesek,
  4. število stranišč in lokacije.

  1. Čistoča mačjega stranišča

Mačke so izjemno čiste. Namesto umazanega stranišča bodo raje izbrale čistejše okolje, kot je naprimer vaša preproga, postelja, zofa,… Da bi to preprečili, moramo dnevno odstranjevati iztrebke in umazan pesek, ter tedensko oprati stranišče z blagim detergentom.

  1. Oblika in velikost mačjega stranišča

Mačke imajo ponavadi raje velika, nepokrita stranišča. Nepokrita so lažje dostopna, velika pa omogočajo lažje gibanje v njem. Minimalni standard za mačji WC je, da mačka v njem lahko stoji in se obrne.

Boksi z visokimi stranicami ali zavihki na vrhu preprečijo sipanje peska čez rob, medtem ko mačka koplje po njem. Boksi z nizkimi stranicami pa so primernejši za mladičke in starejše mačke, saj le-te lažje zlezejo notri.

Na voljo so tudi pokriti WCji. Ti so med lastniki bolj priljubljeni, pa tudi nekatere mačke imajo rade več zasebnosti. Žal pa pokriti WCji zadržujejo več neprijetnega vonja in ga zato muca morda ne bo želela uporabljati.

  1. Mačji pesek

Sodeč po raziskavi, imajo mačke raje droben, neodišavljen pesek. Zato ne odišavljajmo peska in osveževalce prostora raje umaknimo od mačjega stranišča.

Ko najdete pesek, ki je vaši mački všeč, ga ne menjajte z drugimi znamkami. Če želite narediti spremembo, ji v drugem stranišču ponudite drug pesek in naj muca sama izbere, kateri ji je ljubši. Nasujte dovolj peska v stranišče, da bo muca lahko zakopala iztrebke (vsaj 5 cm globoko).

  1. Lokacija in število mačjih stranišč

Mačke imajo rade tišino in zasebnost med uporabo stranišča. Stranišče naj bo zato umaknjeno od naprav ali zračnikov, ki se nenadoma vključijo in lahko prestrašijo ubogo muco. Stranišče naj bo tudi lahko dostopno. Mesto ob pasji postelji ali za kavčem tako ni najbolj primerno.

Zlato pravilo glede števila stranišč je »eno stranišče na mačko plus eno«. V domovih z več nadstropji je potrebno zagotoviti stranišča v vsakem nadstropju.

 

Če ste zagotovili vse, kar je navedeno zgoraj in vaša muca še vedno ne uporablja mačjega stranišča, je morda bolna ali se počuti ogroženo v svojem okolju.

Vir na povezavi…