Praskanje je mačje naravno obnašanje. Praskajo, da raztegnejo svoje mišice, odluščijo staro povrhnjico, brusijo kremplje in puščajo svoj vonj. Praskalniki mački omogočijo praskanje in ohranjajo vaše pohištvo ter preproge.

Vir: Pro virtus

Ko izbirate praskalnik za vašo muco, pomislite na sledeče:

  • Kaj vaša mačka rada praska?

Mačke, ki rade praskajo noge stolov ali vogale kavča, bodo verjetno raje uporabile pokončne praskalnike. Praskalnik naj bo tolikšen, da se mačka lahko iztegne navzgor po njem ter dovolj stabilen, da se ne prevrne. Mačke, ki praskajo preproge, bodo morda raje praskale ležeče praskalnike.

Večina mačk rada praska po hrapavih praskalnikih, ki jih lahko luščijo. Praskalniki iz sisala so zanje idealni, saj omogočajo praskanje in so hkrati dovolj trpežni za večkratno uporabo.

  • Kje vaša mačka praska?

Mačke s praskanjem nanašajo svoj vonj in tako označujejo svoje ozemlje. Pogosto praskajo predmete blizu svojega ležišča (da se lahko pretegnejo po počitku) in podboje vrat, zato je smiselno praskalnike namestiti na ta mesta. Če je v gospodinjstvu več mačk, potrebujejo več praskalnikov (pokončne in ležeče). Postavite jih tudi tja, kjer se mačke zbirajo, npr. na poti do hrane, vode in mačjih stranišč.

  • Zakaj moja mačka noče uporabiti praskalnika?

Vir: Žverce.si

Pomislite na njene praskalne navade in namestite podobne paskalne predmete. Ko ste našli primeren praskalnik, ga namestite v bližino predmeta, katerega nočete, da ga praska. »Prepovedani predmet« prekrijte s čim, česar mačka ne mara, npr. dvostranskim lepilnim trakom, aluminijasto folijo, brusnim papirjem itd. »Prepovedani predmet« lahko tudi poškropite z vonjem citrusov, parfumom ali drugim vonjem, ki ga mačke ne marajo. Ne uporabljajte strupenih snovi.

Ko vaša mačka dosledno uporablja praskalnik, ga zelo postopoma (max 10 cm na dan) premikajte proti lokaciji kjer si želite, da bi bil, upoštevajoč mačje želje.

  • Striženje krempljev mačkam

Striženje ostre konice kremplja mačkam je »enostaven« način zmanjšanja škode zaradi praskanja. To lahko počnete enkrat tedensko. Uporabite za to namenjene klešče, da ne poškodujete kremplja.

Vir: Natural pet foods

Pred striženjem krempljev, mačko navadite na prijemanje tačke. To lahko storite z božanjem tačk in krempljev, medtem, ko ji daste priboljšek. Postopoma stopnjujte prijemanje tačke – nežno stisnite šapico zgoraj in spodaj, da se pokažejo krempeljčki.

Blizu začetka kremplja boste videli rožnato področje. Tam se nahajata žilica in živec. Ne strizite tam, ker lahko povzročite krvavitev in bolečino. Odščipnite le ostro konico kremplja. Na začetku postrizite le eno tačko v enem dnevu, da se muca postopoma privadi na striženje.

Tule je video, ki prikazuje striženje krempljev pri mački.

  • Če ne želite striči krempljev svoji mački, ji na konice krempljev lahko namestite ščitnike krempljev (npr. Soft Paws).

Vir: https://indoorpet.osu.edu//cats/basicneeds/scratching