Prednice domačih mačk so si morale ujeti insekte, ptice, miši in druge male živali, da so preživele. Ker so morale ujeti 10 do 20 prigrizkov na dan, so morale biti pripravljene napasti takoj, ko so opazile plen. Notranjim mačkam ni treba več loviti kosila, a vseeno rade »plenijo«.

Zalezovanje in napadanje »plena« jih osrečuje, vzdržuje zdrave in aktivne. Na razpolago imamo mnogo različnih vrst igrač, ki simulirajo mačji plen. Lahko jih bodisi kupite ali izdelate

sami. Mačke imajo rade igrače, ki piskajo, cvilijo, se tresejo, skačejo, odbijajo, vozijo ali nihajo, saj jih spominjajo na vabljivo, premikajoče se kosilo.

Ponudite jim kosmato miško, ki se oglaša in premika. Nekatere vsebujejo mačjo travo. Spustite igračo mimo mačke in videli boste, če ji izgleda kot kosilo ;).

Mačke imajo rade tudi viseče igrače, ki so preko vrvice privezane na palico. Med igro-lovom oponašajo svojo naravno hitrost in okretnost. Lahko se zelo vživijo v napadanje plena, zato pazite, da ne požrejo delčka igrače.

Žogice so naslednja odlična igrača, ki jim omogoča tekanje in lovljenje. Nekatere lahko napolnite s priboljški in tako spodbujate igro. Mucke dobijo občutek, da zalezujejo in lovijo svoj plen.

Ni pravila glede števila igrač, vendar naj se med seboj razlikujejo, saj se mačke igrač naveličajo. Najbolje, da jih imajo na voljo le nekaj časa, potem jih zamenjate z drugimi, ki so bile prej pospravljene (rotacija). Če se mačke naveličajo igrač, več spijo in se zato lahko zredijo.

 

Včasih se na neko igračko navežejo do te mere, da ob njej spijo. Tiste igračke ne vključite v rotacijo.

Mačke se rade igrajo s čisto preprostimi rečmi, kot so v kroglo zmečkan papir, plastični pokrovčki, rolice papirja, vatirane palčke, papirnate brisačke,…

Mačke potrebujejo zbirko igrač, katere lahko kotalijo, planejo nanje, jih ujamejo in grizejo, prenašajo ter lovijo. Naj se igrajo, pazite le, da je varno.

Zaradi svoje plenilske narave imajo mačke rade vizualno stimulacijo. Omogočite mačkam pogled skozi okno, saj rade opazujejo gibanje (ptice, ribe, glodavce, insekte). Lahko jim zavrtite kakšen video s podobno vsebino.

Vir: goo.gl/DxHWuo