Svojim pasjim prijateljem dajemo priboljške ob različnih priložnostih. Najpogosteje kot nagrado med treningom ali kadar želimo, da se malo zamotijo. Glavna lastnost priboljška je, da je okusen in si ga kuža močno želi.

Ne glede na to, kako zabavno je lahko hranjenje psa s priboljški, je dobro, da smo pozorni na količino in da se zavedamo, da niso nujno potrebni.

»V izogib debelosti svetujem hranjenje psov in mačk z visoko kvalitetno in uravnoteženo prehrano, s primerno kalorično vrednostjo ter ne svetujem hranjenja s priboljški,« pravi Dr. Rachel Barrack, DVM, veterinarska akupunkturistka. Tudi Dr. Amy Farcas, DVM, veterinarska nutricionistka se strinja, da so priboljški nepotrebni, vendar se zaveda, da jih mnogi lastniki uporabljajo za lažje zbliževanje s svojo živaljo in so pomemben člen pri vsakodnevnih pasjih aktivnostih. Zato priporoča, da smo pozorni na ustreznost priboljškov, ki jih uporabljamo.

»Mislim, da je koristno razmisliti, zakaj uporabljate priboljške in kakšno sporočilo želite z njimi prenesti ter kakšno vedenje želite okrepiti, «pravi. “Če dajete priboljške kar tako v tri dni, brez razloga, je to lahko škodljivo, saj jih morda dajete preveč in se vaš ljubljenček redi, hkrati pa še izgubite priložnost, da uveljavite določena [vedenjska] pričakovanja.

Tu je 5 idej za domače priboljške:

 

1. LUČKE IZ ARAŠIDOVEGA MASLA

Kadar je v vročih dneh vašemu kužku pretoplo, ga lahko osveži ta hladen priboljšek. HSUS priporoča, da zmešate eno skodelico nesoljenega in nesladkanega arašidovega masla s polovico pretlačene banane in malo vode. Zmes lahko nadevate npr. v (KONG) pasjo igračo, modelčke za lučke, peki papir,… in zamrznete. Ko se strdi,  lučko ponudite svojemu pasjemu prijatelju.

 

2. JABOLKA

Jabolka vsebujejo antioksidante, vitamin C, vitamin A, vlaknine, kalcij, pri žvečenju čistijo zobe, so nizkokalorična ter tako idealna tudi za starejše pse in pse, ki morajo zaradi določenih bolezni zmanjšati vnos mesa. Potrebno je le odstraniti sredico s peškami (peške namreč vsebujejo cianid). Če ima kuža diabetes ali raka, se je potrebno zavedati, da jabolka vsebujejo sladkor. Jabolka psom dodajamo postopoma in ob spremljanju, kako jih kuža prenaša.

 

3. BOROVNICE

Borovnice so idealne velikosti za vse velikosti psov. Prav tako so bogate z antioksidanti in vitaminom C. 

 

4. KORENJE

Medtem, ko se sadje zdi smiseln priboljšek zaradi svojega sladkega okusa, pa se morda porajajo dvomi glede zelenjave. Pa vendar imajo mnogi psi zelo radi korenje. Le to vsebuje vitamin A, kalij, vlaknine itd. pomaga čistiti zobe, je lahko zdrav nadomestek palicam za žvečenje. Psi lahko uživajo surovo ali kuhano korenje. Surovega narežite, da preprečite nevarnost dušenja.

 

5. PALČKE IZ SLADKEGA KROMPIRJA

Sušene priboljške, kakršne kupite v trgovini, si lahko pripravite doma. Palčke iz sladkega krompirja pripravite po sledečem postopku. Olupite ali le operite sladek krompir ter ga narežite na poljubno dolge trakove. Pecite 3 – 4-ure na 100 °C.

 

PAZITE NA KOLIČINO PRIBOLJŠKOV

Ne glede na to ali psu dajete komercialne ali domače priboljške, naj ti ne predstavljajo več kot 5 -10 % njegove prehrane. Pri živalih, ki potrebujejo določeno dieto, se pred hranjenjem s priboljški posvetujte s svojim veterinarjem. Lahko se zgodi, da imajo veterinarji različen pogled na hranjenje z določenimi priboljški oziroma pasjo prehrano na splošno.

 

HRANJENJE PSA S “ČLOVEŠKO” HRANO

Otožne oči našega hišnega ljubljenčka nas lahko hitro preslepijo in si želimo malo hrane z naše mize deliti z njim. Zavedajmo se, da je naša hrana pogosto preveč začinjena in lahko slabo vpliva na pasji (ali mačji) prebavni trakt.

 

Vir: https://www.petmd.com/dog/nutrition/6-healthy-treat-ideas-dogs