Staranje, tako človeka kot živali, med drugim vpliva na čutila. Spodaj lahko preberete, kakšni so znaki slabenja vida, sluha, voha in okusa.

Vir: pets4homes.co.uk

VID

Spremembe vida so najpogosteje povezane z normalnim zgoščevanjem leče/dehidracijo (nuklearna ali lentikularna skleroza), vendar so lahko povezane še z drugimi spremembami v očesu. Živali, ki izgubljajo vid, se pri gibanju okoli pohištva, po stopnicah itd. začnejo bolj zanašati na svoj spomin in rutine. To jim omogoča manevriranje v prostoru, ki ga poznajo. Spremembe navad v gospodinjstvu ali preurejanje stanovanja lahko pri taki živali povzročijo zaletavanje, strah, zmedenost in nezaupanje. Lahko se zgodi, da žival potrebuje več časa, da prepozna lastnika in se zato tačas nenavadno vede.

 

SLUH
Izguba sluha pri starejših živalih je najpogosteje posledica sprememb v zunanjem slušnem mehanizmu. Da žival slabše sliši, vam lahko nakazuje manjši odziv na vaše klice ali to, da ne zaznajo, da ste v njihovi bližini. Zato so lahko izgledajo presenečeni, ko vas nenadoma zagledajo ali začutijo. Morda boste opazili, da vas žival več ne pozdravi, ko stopite skozi vrata, saj vas ni slišala priti. Bolj občutljive živali lahko strah, ki ga razvijejo ob presenečenju, pokažejo kot nenadno agresijo do sicer znanih ljudi in živali.

 

VOH in OKUS

Tudi voh in okus lahko oslabita s starostjo. To se lahko odraža v nihanju apetita in spremembah pri izbiri hrane. Najljubša hrana kar naenkrat ni več tako zanimiva. Izguba voha je še bolj kot pri psih pomembna pri mačkah, saj se pri iskanju in konzumiranju hrane močno zanašajo na voh. Posledice oteženega hranjenja se lahko odražajo v podhranjenosti in zamaščenosti jeter.

 

NE POZABITE! Vsi opisani znaki so lahko tudi posledica mnogokatere bolezni in ne le znak staranja živali. Zato preden spremembe vedenja pripišete starosti, preverite zdravje vaše živali pri veterinarju.

 

Staranja se seveda ne da ustaviti. Da bi staranje našim ljubljenčkom čim bolj olajšali, poskusimo biti potrpežljivi in se prilagoditi njihovim potrebam. To si verjetno želimo tudi zase, ko ostarimo. ?